Sluttande plan

2011 December 15
by mackan

Jag minns med vilken frenesi jag försökte förklara “sluttande plan”-principen för mina närmaste. Som bara vägrade förstå. Det var FRA-debatt och det var Omöjligt Att Ta In att Staten skulle förvandlas till Storebror. Jag måste ha missuppfattat. FRA sysslar ju inte med att lyssna på landets egna medborgare.

Jag försökte förklara det hela tekniskt – att enda sättet att utföra “signalspaning” var att i praktiken utföra “avlyssning”. Att det inte gick att se förrän i efterhand, i det redan avlyssnade, vilken kommunikation som var utrikisk eller inhemsk. Men det hjälptes inte. Det gick, helt enkelt, inte att ta in.

“Då får väl politikerna lagstifta om hur datat får användas då.”

Följt av ett “och jag har rent mjöl i påsen…”

För er som inte minns debatten – här är just de uttalandena som gjorde att omröstningen gick igenom. Under just dessa premisser. Lyssna igenom hela. Det är viktigt.

Idag ändrades allt det där. Idag öppnas butiken och FRA får till att börja med sälja “signalspaning” – eller “avlyssning utan domstolsbeslut”.

Och jag vet, ganska exakt, vilka släktingar som kommer höra av sig och förklara för mig att jag missuppfattat. Att det inte kan vara så. Att Staten är inte Storebror och vanliga människor kommer inte att avlyssas och har man inget att dölja har man inget att oroa sig för och…

…och allt annat man tar till för att slippa hantera det faktum att i Sverige – en demokrati – har vi bestämt oss för att medborgarna inte är att lita på. Slippa hantera att vi befinner oss på ett sluttande plan, där FRA var etta, nu Säpo blir tvåa och där vi bara väntar på att Migrationsverket eller Skattemyndigheten blir trea…

Regeringen och Socialdemokraterna har kommit överens om att Säpo och Rikskriminalen ska få beställa signalspaning av FRA, Försvarets radioanstalt.

Man räknar med att den nya lagen ska kunna träda i kraft redan under 2012.

3 Responses leave one →
 1. 2011 December 15

  Här har du en till som passionerat pratat om det sluttande planet: http://blogg.svansbo.se/2008/06/21/fredrik-malm-brann-for-integriteten/

  Men det var ju förstås innan han hamnade i position att faktiskt göra något åt det…

 2. 2011 December 15

  Tycker att det här är rätt anmärkningsvärt. A) säpo har flera gånger tagit misstänkta terrorister, som sen visat sig vara just misstänkta, ja – typ… För att de kommer från ett främmande land…? Och då har det visat sig att de INTE varit terrorister på riktigt. B) den gången det faktiskt funnits en terrorist – med självmordsbombaren förra året – då VÄGRAR säpo att ingripa, FAST man har informationen. Digitalt. I ett mail. I förväg. C) nu använder man de här misslyckandena för att tillskansa sig MER data, som man alltså inte orkade sortera förra året. Fast de kom tillsända säpo. Per mail… D) när nu röken väl är ute ur flaskan är det givetvis svårt att få tillbaka den där igen. Hade dagens lagförslag gått igenom om 1) det inte är precis före jul, och julhandel igen, och man precis läckt en massa “hemliga uppgifter från förra året” 2) läckandet av hur dåligt förundersökningarna i t.ex. Göteborg hade kommit förra veckan och uppgifterna om självmordsbombaren kommit idag istället?

  För övrigt tycker jag att det är anmärkningsvärt hur en organisation som säpo faktiskt läcker om känsliga uppgifter i utredningar som de själva hävdar rör rikets säkerhet. Det här är inte killarna jag vill ska läsa all e-post direkt… De kan helt enkelt inte bevara en hemlighet. Och de är – faktiskt – klåpare.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Regeringen och Socialdemokraterna delar ut en hård julklapp | Anna Troberg

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS