Skräck för finsmakare

2010 July 20
by mackan

Har idag varit ute på stan en sväng för att fixa lite ärenden och passade då på att samtidigt smita in på Science Fiction-bokhandeln.

Egentligen är butiken felaktigt namngiven. Den borde heta något i stil med “Nördbokhandeln” eller “GenreGeekBokhandeln”. För även om man kan få sin fix av SF där, så är de synnerligen välsorterade på andra favvo-genres också. Skräck, inte minst, men även Urban Fantasy, Fantasy, Serier och… okej, ni hajar.

För ganska precis ett år sedan (eller… 11 månader sedan) köpte min fru mig en Grymt Bra Bok ™, nämligen “The Atrocity Archives” av Charles Stross. Sedan dess har jag först köpt del två i serien, “The Jennifer Morgue” och sedan väntat, väntat, väntat, väntat på del tre.

Som kom för en vecka sedan. Och nu alltså är inhandlad.

Det är lika bra att säga det från början: “The Fuller Memorandum” är (liksom resten av serien) inte skriven för vem som helst. Det här är riktigt geeky skräck. Tänk “Dilbert jobbar på ett engelskt X-files, med grejer ur en Lovecraft-novell”. Om du inte hajar den referensen så börja i en annan ände. Läs Dilbert. Se X-files. Läs Lovecraft. Och känn efter om du gillar det.

Folk som har ett dunkelt förflutet inom IT fattar dessutom lite fler referenser (Unix-grejer, nätverkspryttlar, etc.) men det är egentligen inte nödvändigt för att man ska haja handlingen.

Men make no mistake about this. Detta är nördig skräck. För finsmakare. Gillar man grejer med tentakler, gamla ondskefulla Gudar från andra dimensioner och en mycket torr, brittisk humor så gillar man Charles Stross’ serie om “The Laundry”, där detta alltså är del tre.

Geeky skräck! Yay!

-

Läser hos Stewe (min gamla monsterdiggarpolare) att Eskapix återuppstår i lite ny form. Och gläds!

Eskapix är också för finsmakare. Fast av en annan sort. Här gäller det att du gillar skräck (förstås) men också gärna pulp. Själv har jag inte skickat några noveller till Eskapix, för att mina grejer är lite för snälla. Och jag gillar heller inte allt i publikationen.

MEN

Jag tycker att det är viktigt att det finns en sådan här tidning i Sverige. I alla fall en. En som tar in skräcknoveller som också får vara otäcka, snuskiga, äckliga. Även om jag inte själv alltid gillar det. Men det behövs, i landet Lagom, känns det som.

Kolla in, förfäras och förtjusas.

2 Responses leave one →
 1. 2010 July 30
  MiaD permalink

  “Gillar man grejer med tentakler, gamla ondskefulla Gudar från andra dimensioner och en mycket torr, brittisk humor så gillar man Charles Stross’ serie om “The Laundry”, där detta alltså är del tre.”

  Gillar jag grejer med tentakler? – Tja, jag gillade ju Scary Pants…
  Gillar jag gamla ondskefulla Gudar från andra dimensioner? – Med största sannolikhet.
  Gillar jag mycket torr, brittisk humor? – Skulle tro det, åtminstone vad jag vet…

  Vill du öppna lånebibliotek, Mackan? ;-)

 2. 2010 July 30

  MiaD – Det går att ordna. Det kommer dessutom en riktig recension av senaste boken här på bloggen inom det snaraste.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS