De riktiga kostnaderna för fildelning

2010 February 2
by mackan

Jag läser hos Anna Troberg att det just nu försiggår en stor razzia, nationellt, efter fildelare.

Och förutom att jag störs över att ett beteende som de flesta intellektuella jämställer med att låna en bok, film eller CD på bibblan (och alltså inte betala för), de flesta födda efter 1950 inte anser vara ett brott och alla, oavsett moralisk läggning eller etisk skörhet, tydligt kan se att det inte (igen, inte) skadar upphovsrättsinnehavarna – ändå beivras, börjar jag fundera.

Jag bor i Malmö. Det är ingen stor uppenbarelse för de flesta. Men Malmö beskrivs ofta som en “cykelstad”. En del av oss som bor här menar att det är ett glorifierande av att vi har dålig lokaltrafik, men faktum kvarstår, många av oss har cyklar.

Jag har bott i Malmö i ganska precis tio år. Och under den tiden har familjen blivit av med fem cyklar, om jag räknar rätt. (Plus en sådan där barnsits man har på pakethållaren). Det är åtminstone tiotusen i kostnader.

När man ringer Polisen i Malmö och anmäler en cykelstöld så blir man mött av den där uppgivna attityden. Polisen antar att man anmäler enbart för att kunna få ut pengar på försäkringen, men är naturligtvis helt ointresserad av att utreda brottet…

I ett strikt samhällsekonomiskt perspektiv kan jag möjligen förstå det. Det är brott där ingen kommit till skada, där tjuven sällan är lätt att hitta och där utredningsresurserna kan läggas på viktigare saker. Vinsten i någon slags ökat rättsmedvetande eller förtroende för polisen är i det läget ointressant. Cykelstölder är inte så lätta att klara upp. Det är billigare för alla att helt enkelt lämpa över på försäkringsbolagen (och deras kunder) att skadereglera.

-

Så, för ett par år sedan, när vi fortfarande bodde i “fel” område i Malmö, blev min fru misshandlad på gatan precis utanför huset.

Hon ringde direkt till polisen, gjorde en polisanmälan och gav dem signalement på gärningsmannen. Inom tio dagar kom den skriftliga bekräftelsen på att anmälan mottagits och dagen därpå beskedet att utredningen lagts ned.

“I brist på spaningsuppslag”.

-

Nu låter det kanske som vi bor i laglöst land. I Sveriges motsvarighet till Vilda Västern där enbart den starkes rätt gäller. Jag tror inte riktigt att det är så, men jag vill ge ytterligare ett exempel.

I höstas, i augusti, blev jag påhoppad av ett par ynglingar på Malmö Centralstation.

Det var en sådan där grej som ungdomar gör för att visa sig tuffa – den ene försökte slå till mig medan den andre videofilmade med mobilkamera.

Nå, trogna läsare av bloggen ler antagligen lite nu. Jag är till att börja med en och nittio, väger nittio pannor och det här är tonårskillar vi snackar om. De hade säkert kunnat välja ett lättare offer, om de tänkt till lite. Olyckligtvis valde dessutom att hoppa på en person som vid tillfället inte hade så svårt att försvara sig…

Jag är ingen proffsfighter, på något sätt. Men jag tränar kampsport.

Nog sagt om det. Jag blev påhoppad, försvarade mig (blockerade ett slag mot ansiktet och drog omkull killen som försökte på marken) och innan kompisen hann blanda sig i någon slags slagsmål så kom väktarna springande och lade sig på grabbarna.

Väktarna sa till mig att gå – “Vi såg allting, du kan gå nu.”

Så jag gick. Och kom på först senare, när adrenalinet lagt sig något, att det var lite konstigt att de inte bad mig stanna för att ta upp en polisanmälan. Så jag ringde någon dag senare och anmälde det hela hos polisen.

Signalement antecknades. Tid och plats. Det faktum att väktarna hade bevittnat det hela.

En kopia på anmälan kom i posten efter nio dagar. Beskedet om att utredningen lagts ned kom samtidigt, i separat kuvert.

Återigen – ärendet nedlagt, i brist på spaningsuppslag.

Yeah, right.

-

Min politiska inställning är givetvis att vi måste ändra på lagar som inte fungerar. När man gör åtminstone en femtedel (men möjligen så många som hälften) av befolkningen till kriminella som riskerar fängelse, bör vi fundera över någon slags konsekvensanalys.

Det argumentet har ni hört till leda.

Men jag funderar lite stilla över detta – är det samhällsekonomiskt eller på annat sätt – rimligt att i detta nu ha en samordnad polisrazzia mot fildelare?

Jag inser att det kommer att finnas folk som säger “man kan inte ställa brott mot brott”, men… Kan vi inte det? Kan vi inte kräva av polisen att de sysslar med riktig brottslighet, i stället för att vara en enskild branschs utsträckta hand i jakten på större vinster? Jag menar inte att låta som en kommunist, men…

Vad gör det med vårt gemensamma rättsmedvetande att vi lägger polistimmar på att ingripa mot fildelare och utreda den typen av brottslighet, samtidigt som vi blundar för annan typ av brottslighet – misshandel, cykelstölder, vinds- och källinbrott och liknande – helt enkelt för att vi inte “har resurser”. Är det rätt att polisen prioriterar den typen av brottslighet?

För nu är det inte jag som ställer ett brott mot ett annat. Nu är det polisen.

Jag ska avsluta med ett räkneexempel. Låt oss anta att det enbart är fullpris CD eller -filmer som fildelas här. Även om vi går på snacket om att det är stöld (trots att det är ett felaktigt argument) och att alltså företagen förlorar 150 – 200 spänn per fil. Det innebär åtminstone femtio fildelningsbrott per stulen cykel. I skade-änden.

Hur mycket det påverkar vår syn på rättsstaten och vårt förtroende för rättsvårdande instanser tror jag inte ens kan mätas.

Men jag hoppas att vi detta valår får in politiker i Riksdagen som kan börja ta tag i detta, så att polisen plötsligt kan få resurser över till att utreda riktiga brott. Go, Piratpartiet, go.

Edit: 20100203 – Nu läser jag hos Emma att fler personer funderar över detta med proportionaliteten. Kolla in Ravenna och G-E-O, som bygger liknande argument som mina, men håller sig på sisådär 600 ord mindre…

30 Responses leave one →
 1. 2010 February 2
  LG Ericsson permalink

  Tack Mackan – klockrent !!!

 2. 2010 February 2

  För ett par år sedan fick jag ett anonymt telefonhot en natt.
  Dagen därpå ringde jag till min teleoperatör (tele2) och frågade om jag kunde få reda på vad det var för telefonnummer som ringt mig på min hemtelefon kl. xx:yy på natten.

  De förklarade att de hade informationen, men eftersom personen som rigt hade hemligt nummer kunde bara ge ut informationen till polis om utredning pågick. Däremot kunde jag få teckna en tjänst för ett antal hundralappar i månaden, där jag efter att någon ringt mig kunde slå en kod, så skulle det telefonnumret presenteras till mig på min faktura, om liknande skulle hända igen.

  Jag valde att göra en polisanmälan, talade om tidpunkt, teleoperatör all information och att tele2 verifierat att de hade uppgiften.

  Några dagar senare, två brev… Ett om att anmälan var gjord, och ett om att den var nedlagd på grund av “brist på spaningsuppslag”

  Mvh

  /J-o

 3. 2010 February 2

  J-O Flick – det är intressant det där. För några år sedan var det förvisso så att Polisen inte kunde begära ut de där uppgifterna med mindre än att brottet, om det kunde bevisas, skulle innebära minst x månaders fängelse.

  Minns inte riktigt just nu vad straffsatsen var tvungen att vara.

  Å andra sidan skulle det inte förvåna mig om det är mycket enklare nu att få ut de där uppgifterna, då en massa saker om avlyssning och liknande luckrats upp rejält, rent juridiskt, sedan dess.

  Och nej – jag tror iofs inte att du skulle fått ett annat svar idag. I’m just sayin’…

 4. 2010 February 2

  Grym post! Du borde omedelbart skicka in den som debattartikel till DN, SvD, Aftonbladet och Expressen!

 5. 2010 February 2

  +1 på att dra in det här till nån tidning. Väldigt tänkvärt.

 6. 2010 February 2

  +2 från mig.

 7. 2010 February 2

  *suck*

  Ännu en sådan där blogg jag läst tidigare men glömt bort pga för mycket informationsbrus. Kort och gott: Kanoninlägg!

  “Men jag funderar lite stilla över detta – är det samhällsekonomiskt eller på annat sätt – rimligt att i detta nu ha en samordnad polisrazzia mot fildelare?

  Jag inser att det kommer att finnas folk som säger “man kan inte ställa brott mot brott”, men… Kan vi inte det? Kan vi inte kräva av polisen att de sysslar med riktig brottslighet, i stället för att vara en enskild branschs utsträckta hand i jakten på större vinster?”

  Huvudanledningen till att fildelning som brott är inte bara fel utan sinnessjuk är en grundläggande förståelse för hur ett rättssystem måste vara utformat i en demokratisk fri stat. Har skrivet om detta tidigare, bl.a. här (om du ursäkter mitt skamlösa självpromoverande):

  Jan Guillou – Internettroglodyt

 8. 2010 February 2

  Blir alldeles varm inombords för allt snällt ni säger.

  Är det någon som har lite mer tid än jag att lägga på att hjälpa mig att skriva om det här till en riktig debattartikel? (Och kan det inte, i ärlighetens namn, kännas som att det är bra att ha flera namn som undertecknare av en sådan grej…)

 9. 2010 February 3
  Anders permalink

  +1 för debattartikel.

 10. 2010 February 3

  Jag misstänker att beslutsfattarna inom etablissemanget ser det här som en nödvändig maktkamp! De vill till varje pris visa för väljarna att de kan upprätthålla lagar genom att skrämma människor (under ca 40 år) till lydnad. Detta trots att det bara är praktiskt möjligt genom att statuera ett försummande litet antal exempel genom hutlösa bötesbelopp.

  Det som rimligtvis bör diskuteras mera, är väl det demoraliserade i att stifta lagar där en korporativistisk och monopolistisk upphovrätt, via helt godtyckligt utvalda och statuerande exempel, kan tillåtas kränka den grundlagsskyddade äganderätten på ett oerhört integritetskränkande sätt! De som drabbas får troligen dras med följderna under resten av livet, på liknande sätt som brottsoffer som utsätts för helt oprovoserat våld eller rån.

  Och detta för ett brott som egentligen bör kunna jämföras med att gå över gatan mot röd gubbe!

 11. 2010 February 3

  @Uno Hansson: Håller med helt förutom sista paragrafen! Fildelning kan omöjligt vara ett brott i vår tid. Att ens försöka hävda det och t.o.m. ha lagstiftning som hävdar det tyder på att man verkligen inte förstått någonting av Den Nya Tiden. Det är ett problem när de som ska leda oss knappt kan skilja höger från vänster sett ur detta perspektiv.

  Ett gäng Internettroglodyter bör inte hålla i rodret på skutan som leder mot framtiden.

 12. 2010 February 3
  Peter Ericsson permalink

  Märkligt hur tyst det varit i svensk media om att Alan Ellis, grundaren av den största musikfildelningssajten oink blev helt frikänd i januari. Hans påstådda “brott” var ju identiskt med pirate bay-gängets. Men brittisk domstol valde att gå en annan väg. De kanske inte hade skiv-/filmindustrirattar på ryggarna …

 13. 2010 February 3

  Pengar, det hela handlar väl som vanligt om pengar. WB, SF, Stim… Alla jagar pengar man tycker sig ha förlorat på att en bredare allmänhet fått tillgång till deras verk.

  En dömd våldtäktsman, haffad cykelhälare eller våldsverkare genererar inga direkta pengar. Det är slow cash – inte snabba dito. För åklagare lär det heller inte ge nån vidare publicitet.

  Jag tror att det är därför polisen hellre låter piratbyrån bedriva privatspaning, än lägger ner resurser på att stänga ner varenda barnporrsajt på svenska servrar. Det handlar om pengar.

 14. 2010 February 3

  +1 på att skicka till tidning.

 15. 2010 February 3

  Jag blev förgiftad på jobbet. Blev ombedd av polisen att spara beviset, min matlåda, i den egna frysen.

  Efter några veckor lades ned i brist på bevis. Jag blev skitförbannad och tvingade dem att ta upp det igen, jag hade ju beviset, det låg i min frys. De tog upp det igen, och efter några veckor hände samma sak. Det lades ned i brist på bevis.

  Och detta utan att jag en enda gång ens blivit intervjuad av Polis. Detta i västerås och då hör man i samma veva hur de ska prioritera “IT-brottslighet”, det är inte utan att man blir förbannad alltså. Blev av med jobb, var sjuk i en månad, och fick enorma problem med allt pappersrelaterat eftersom det inte ens gjordes en utredning, vilket brott? Vadå?

  Fick slänga bort matlådan plus vad jag tror var glykol till slut.

  Kan inte annat än hålla med, utred riktiga brott.

 16. 2010 February 3
  Eij permalink

  +1 för debattinlägg i tidning. Jag tror att många svenssons kommer att förstå din logik, eftersom de flesta kan relatera till såna där vardagsbrott. Är det ok om jag lånar själva resonemaget och skickar in till min lokala tidning?

 17. 2010 February 3

  Kanoninlägg.
  +1

 18. 2010 February 3

  Eij – helt OK. Jag är pirat :)

 19. 2010 February 3
  Hans-Inge Karlsson permalink

  Fredrik Reinfeldt:
  “Fast, då var frågan, skall polis användas för att försöka jaga en ungdomsgeneration, och det var ju inte den lösning vi valde. Utan IPRED innebär ju ett sätt att vaktslå om upphovsrätten, men inte på ett sätt som innebär att svensk polis används för att just jaga yngre, och det var det som var frågan jag svarade på i valrörelsen 2006.”

  Då vet vi nu vad som gäller inför valrörelsen 2010.

 20. 2010 February 3
  Martin Widmark permalink

  Debattartikel eller insändare, jajamen! Men stryk “jag är inte kommunist men…”. En massa dyngpellar kommer styra om debatten till att handla om kommunism istället. Poängen kommer helt gå förlorad. Överhuvudtaget ska man undvika resonmeang som “jag är inte en skurk” för vad folk hör/läser då är “jag ÄR en skurk”. Hjärnan sorterar bort ordet “inte” för det allra mesta.

 21. 2010 February 3
  stewe permalink

  Ett av dina bästa, det här ska jag lätt länka till… Så småningom.
  Jag är inte vidare vänligt inställd mot polisen av lite olika anledningar, men de gånger man av olika anledningar tvingats till att konfrontera dem (ex förra året när polarn blev mordhotad via telefon och visste vilka som låg bakom) så har det hela slutat ungefär som du beskriver. Detta gör ju inte inställningen bättre direkt. De uppmanar oss att starta medborgargarden/bevakningsgrupper samtidigt som de ska jaga mopedister, tjuvbadare och fildelare. Jag spyr av ilska när granntanten längre neråt gatan (77 bast) får inbrott och de slö blåmesarna inte klarar av att haffa snorvalparna.

 22. 2010 February 3
  Jerker Montelius permalink

  Är det inte fler än jag som ser ett mönster i förfarandet med att jaga fildelare och strunta i stölder, rån och våldtäkter.
  Gör folket så vettskrämt att de går med på vad som helst som politikerna hittar på.
  Då räcker det inte med att göra drakoniska raider mot fildelare. Man måste även se till att det finns en viss reell brottslighet som hotar allmänheten.
  Alltså lägger man så lite krut man bara kan på brott som drabbar vanligt folt och sätter i stället 15 poliser på att raida PirateBays serverhall.

 23. 2010 February 3

  Jag är alltid kortfattad, det är nåt jag lärt mig genom åren när man bloggar. Folk orkar inte läsa ens inlägg om de är för långa. Om man nu inte är extremt intresserad i ämnet man skriver om.

 24. 2010 February 11

  Jättebra inlägg.

  Huruvida fildelningen skadar konstnären eller inte, låter jag vara osagt, med tanke på att det är svårt att avgöra vilket som skadar konstnären mest. Fildelning eller bolagens profithunger. De flesta konstnärer ser ju aldrig skymten av några pengar, trots att det rör sig om en miljardindustri. Märkligt nog tjänar man mer stålar på att hantera konstnärer än att skapa konst.

  Jag hade hoppats att fildelningen skulle krossa bolagen och ge konsumenter och konstnärerna själva makten över mediet, kort sagt eliminera mellanhandsparasiterna. Men så blir det inte så klart. Bolagen har för mycket att förlora. De är rädda för främst två saker. Förlust av pengar, vilket säger sig själv men framför allt är de rädda för maktskiftet.

  Tanken på att konsumenten idag har makt att välja själv är så förfärligt otäck att de rusar runt i panik. Det blir allt svårare för dem att manipulera konsumenten att köpa den produkt de anser att vi behöver. När en konsument själv väljer vad han/hon vill ha krävs det tyngre resurser att forma marknaden.

  På sätt och vis tycker jag det kanske inte är bra, men åtminstone belysande, när rättsväsendet jagar fildelare. När kampen mot grov eller personskadande kriminalitet ersatts av bekämpande av ett brott som egentligen inte är grövre än snattning eller att planka in på bio, visar det bara tydligt för var och en att alla inte är lika inför lagen och att statsmakterna har abdikerat.

  Vi lever i en plutokrati. Storföretagen är våra nya nationer. Vi är inga medborgare utan bara konsumenter. Att begå brott mot den lilla rika eliten är mycket värre än att misshandla en vanlig människa.

 25. 2015 August 27
  skazzi permalink

  Det är viktigare i ett kapitalistiskt samhälle att skydda företag än det är att skydda individer.

Trackbacks & Pingbacks

 1. opassande » Blog Archive » Razzian på DC-hubbarna
 2. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats
 3. 301 – Christofer Andersson
 4. Rättsväsendets prioriteringar « ConnyT funderar
 5. Anna Troberg » Polisen skapar specialgrupp mot fildelare

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS