Stötta kulturen – skänk stålar till en fattig författare

2009 October 21
by mackan

Finns det minst 50 personer som gillat Ur mörkret, eller har så stora förväntningar på Ur djupet, att de är beredda att donera 29 spänn?

Följande är ett litet experiment.

För ganska länge sedan läste jag en artikel om hur författare (borde kunna) tjänar pengar, även om man inte tar betalt för en pappersbok. Och i förlängningen, hur en författare borde kunna klara sig själv, utan förlag, om denne har ett tillräckligt stort följe av läsare.

Och nu tänker jag testa. Inte – som artikeln föreslår – att så att säga hålla kapitel eller berättelser som gisslan, utan enbart att vädja till mina läsares goda vilja.

Så här funkar det:

Skicka ett SMS till nummer 72500 med texten

darkness donate

Då kommer 29 spänn att dras från din mobilräkning, av vilket typ 20 pix kommer fram till mig. Jag delar sedan upp inkomna donationer till övriga inblandade i projektet.

Låt mig understryka – det är totalt frivilligt.
Ur mörkret är fortfarande helt gratis att läsa här. Även Ur djupet kommer att gå att läsa i någon version (troligtvis utan riktigt alla illustrationer) utan kostnad. Donera enbart om du tycker att det här är ett kul projekt, om du har läst något du gillat, om du vill stötta kulturen eller så.

Om du väljer att donera så se det som att du betalar för en elektronisk version av boken. Du bidrar i så fall till högre royalties än de förlagen vanligtvis ger en författare av min storlek och du hjälper illustratör och andra inblandade att etablera sig.

-

I pajpen:

 • Nysläpp av Ur mörkret, illustrerad av Jenny Wallhult.
 • Släpp av Ur djupet, i flera samtidiga format (papper, digitalt). Illustrerad av Jenny Wallhult.
 • Ljudboksversioner av både Ur mörkret och Ur djupet.
 • Lite festligare versioner och volymer. (Med extramaterial, etc.)

Och ni kommer väl på släppfest i Stockholm den 30:e oktober? Försöker pejla intresse så att vi kan fixa något bra ställe.

-

(Varför 50 pers? För att Telenor har satt en ekonomisk gräns för hur låga summor de betalar ut. Vi behöver minst 50 donationer för att få ut en enda spänn…)

8 Responses leave one →
 1. 2009 October 21

  Givetvis tar man på sig både spenderarbyxor och mecenathatten och stöttar en sådan här kultursatsning!

 2. 2009 October 22
  P-E permalink

  Håller helt med Jesper, en sån här grej får en ju inte missa att stötta!

  Tack åxå för länken till webboken den har jag typ totalt missat.

  Du vet att du är en av mina idoler va? tänkte bara att d kunde vara värt att säga alternativt upprepa.

 3. 2009 October 24

  Jag donerar gärna. Med sitter som bekant i Utlandet så det där med SMS blir lite knepigt.

  Andra vägar att donera?

 4. 2009 October 25

  Självklart är man ju på! Keep up the good work!

 5. 2009 October 25

  Själv håller jag i plånboken denna gång.
  Men jag påminns samtidigt om bloggaren Dick Erixon som drog in flera hundra tusen kronor enbart genom att vädja till sina läsare om donationer.

  Du får uppdatera oss med resulatet.

 6. 2009 October 25

  Johan S – jag hoppas att det framgår att det är helt frivilligt? Har dessutom för mig att du faktiskt köpte ditt ex av “Ur mörkret” när det begav sig. Och recenserade? (Tre ichtys-fiskar, va?)

  Några hundra tusen har ännu inte inkommit. Dock typ 200 spänn. Det är otroligt schysst, såhär långt, även om jag fortsätter att hoppas på folks generositet.

  När själva boken släpps, mot slutet av veckan, kommer man dock att kunna köpa den i något mer “ta-på-vänligt” format och då är det kanske lättare att ta fram plånboken ;)

  Monica – Kan du betala till Plusgiro i Sverige? Annars kommer snart en Paypal-knapp upp här (och på zombiebloggen) så att alla med kontokort ska kunna donera också.

  Alla andra stort tack. Och P-E, jag rodnar… Kram påre!

 7. 2009 October 26

  Mackan, jag är hundraprocentigt positiv till donerande. Jag bidrog t.ex. till Dick Erixons blogginsamling och var mycket glad över hans positiva resultat.

  Det är dock lite skillnad på blogg och bok. I det senare fallet föredrar jag hårdkopia och betalar därför direkt i bokhandeln. Blir spännande att se hur många fiskar det blir denna gång. :-)

  Anyway, lycka till med insamlingen, liksom med försäljningen!

 8. 2009 October 26
  Mange permalink

  Hur kul som helst. Klart att man ställer upp. Hoppas att det går vägen.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS