Humorstafetten – Vad vårt barn lärt oss om andlighet, hittills

2009 February 25
by mackan

Blev utmanad direkt. Av Pastor Astor (Daniel Astgård). Det känns dock som att jag får delta utom tävling ;)

Sonen, Isac (två och ett halvt), är den i vår familj som är mest andlig.

När övriga familjen knappt börjat fasta, började han redan igår. Och inte bara avstod från att äta mat, utan har dessutom kräkts upp alltihop han ätit. Han har solidariserat sig med den del av mänskligheten som lider av sjukdom och har sett till att få vattkoppor.

Och inte nog med det – han hjälper sina föräldrar att växa i  “kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet och självbehärskning.” (Gal 5:22-23) genom att ständigt ge oss möjlighet att tränas i dessa dygder. Det senaste dygnet har tyngdpunkten i den tämligen “fasta” pedagogiken ägnats åt just tålamod och självbehärskning. Efter att ha bytt nedspydda kläder och sängkläder några gånger så tror vi att vi förstått poängen. Isac är dock, av allt att döma, inte lika säker och fortsätter träningen av sina föräldrar.

Gud välsigne honom.

Det är när han är sjuk (och jag tror att han anar det) som vårat böneliv verkligen kommer igång. “Gode Gud, inte en till sån här natt!” Och han lär oss att inte samla skatter på Jorden (Matt 6:19). VAB-ersättningen räcker helt enkelt inte till det.  Med Isac blir sånt här inte enbart tomma ord – han ger oss verkligen möjlighet att gestalta det kristna livet och ger sig inte med mindre.

Det är som skriften säger – “Guds Rike tillhör sådana” (Mark 10:14)

Jag länkar härmed till både CT och mitt eget inledande inlägg (så att alla ska se att jag skrivit) och skickar utmaningen vidare till… någon hemlig

5 Responses leave one →
 1. 2009 February 25

  Tänk vad man missar (d.v.s. om man inte har några barn)… :-)

 2. 2009 February 26
  Ingvor permalink

  Hur andlig kan man bli? Finns det en skala på 1-10, eller….? Med fyra barnv varav 3 näsblödare upp till ca 10 års ålder, förutom alla barnsjukdomar, var skulle man kunna hamna? Önskar att Gud håller sin hand över er och att Isac snart blir frisk igen.

 3. 2009 February 26

  Ingvor – du har nog svart bälte ;) Tack för dina förböner. Kram.

  Charlotte – Du ser :) Barn är fantastiskt.

 4. 2009 February 26

  Vi hoppas snart att Isac blir frisk och att era böner besvaras snarare än senare.

  Visst är det en underbar känsla när man har ett barn då man alltid kan alternera detta genom att dela bördan på 2.
  Istället för “Gode gud, inte en sådan här natt till” kan man solidariskt säga
  “Jag tar honom i natt och du i morgon deal?”.

  När man då tycker att allt fungerar som det skall så får man ibland HYBRIS och väljer då att skaffa ett barn till!

  9 månaders väntan med förklaringar att “jo de finns en bebis i magen” och förhoppningar om att det faktiskt förstår (vilket de gör) byts första natten hemma åt just sådana prövningar i tålamod (Lillkillen vaknar av den nya barnets skrik efter mat och ställer sig gråtande upp i sängen), självbehärskning (när lillkillen, efter gråten nu ligger i föräldrarnas säng och vägrar att sova kl 02.25 och alla är jättetrötta..) , Glädje (JA HAN SOVER!!!!).

  Dessa lektioner fortsätter sedan i samma takt (ibland kvällstid och ibland dagtid) eftersom han inte anser att föräldrarna är riktigt lärda i ämnet i form av nya prövningar i tålamod (du skall inte slå din lillebror med nappflaska) , godhet och självbehärskning (ja det är enormt snält att ge lillebror leverpastejmacka och han äter än så länge bara mamma mjölk (lillebror är 3 veckor gammal)), glädje (de stora kramar han ger oss) , frid (nu sover båda, dags och bara vara), mildhet (de går att prata snällt med barn i en lugn ton!)

  Så fortsätter livet sin gillagång och frågan är när vår äldsta son anser att föräldrarna ha lärt sig en bit av ovanstående saker.
  Just nu så känns de som en bit bort eftersom han börjar följa isacs spår att visa tecken på sjukdom.

  Gud välsigne honom

Trackbacks & Pingbacks

 1. Mackan Andersson » Blog Archive » Humorstafetten går vidare

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS