Dagens techtips – kryptering för Skype och MSN och sånt…

2009 January 21
by mackan

Har idag, med anledning av ny lagstiftning den senaste tiden som tillåter Storebror att avlyssna allt jag skriver till kompisar och släktingar i utlandet, installerat stöd för kryptering av all min chatt-trafik. Till på köpet fick jag till så att all chatt-trafik, även Skype, går via ett program.

EDIT: Den som fick mig på rätt spår var polaren och utlandssvensken Patrik. Stort tack!

Först och främst hade jag, då jag kör Linux,chattklienten Pidgin installerat. Men har du inte det får du börja i den änden. Pidgin klarar av AIM, MSN, ICQ och en massa andra protokoll redan från början, så du får flera-program-i-ett genom att byta till Pidgin. På Mac heter samma klient “Adium” i stället. Pidgin/Adium finns till Windows, Mac OS, Linux och de flesta andra system…

När väl Pidgin är uppe och kör, installera Skype-pluggen. Nu kan du skype-chatta i Pidgin, också.

Till sist installerade jag “Off the record”, som är en kryptoplugg för Pidgin. Då får man ändpunkt-till-ändpunkt-kryptering av meddelanden.

När allt var installerat funkade allt på första försöket. En kul bieffekt när man kör Skype samtidigt är att man får de krypterade meddelandena i Skypefönstret och klartexten i Pidgin, vilket innebär att man kan kontrollera själv att det hela funkar som man tror att det gör. Love it.

All programvara ovan finns i versioner för MacOS, Windows och Linux, även om jag själv bara testat på Ubuntu Linux. Tillsammans med GPG (en gratis och öppenkällkodsversion av PGP) för mail så kanske vi alla kan köpa oss några minuter mer nattsömn, fastän Storebror fortsätter att övervaka.

7 Responses leave one →
 1. 2009 January 21

  Kult!

  Men mackan för en sån veteran bloggare som du tycker jag att det saknas lite credd och minst en bak länkning … :P

 2. 2009 January 21

  Sorry – fixar nu…

 3. 2009 January 21

  Du e ju en klippa

 4. 2009 January 22
  Rikard permalink

  Bra tips. Man ska dock vara medveten om att kryptering inte skyddar mot kartläggning av vem som kontaktar vem och när (sociogram, datalagringsdirektivet osv). Till det behövs tunnling eller proxy (tor t ex).

 5. 2009 January 22
  Patrik permalink

  De har tidigare funnits något liknande för msn (dock har jag glömt vad de heter)

  Annars kanske de här är något?
  http://portableapps.com/news/2009-01-20_-_bpbible_portable_0.4_revision_2

  Ha en bra dag!

 6. 2009 January 22

  Patrik Pidgin kör MSN också, och OTR krypterar alltså samtliga protokoll som stöds. Så det funkar för både Skype, MSN, AIM, Yahoo, ICQ och en massa annat.

  Rikard Du har helt rätt. Och det kan vara en god idé att komma ihåg.

 7. 2009 January 23

  Tack & bock för tipset, OTR är nu installerat. Jag lägger det till listan över bra-att-ha-grejer för hemmakryptering. :)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS