En medborgarrättskämpe? Jag?

2008 December 10
by mackan

Okej, föräldrar och andra som försöker förstå vad mitt politiska engagemang går ut på:

Kolla in Svenska Dagbladet från igår. Nej – inte någon blogg. Inget YouTube-klipp. Inget farligt Internet-relaterat alls. Utan gamla, hederliga, konservativa Svenska Dagbladet.

Det handlar inte om fildelning.

Jag vet att ni läser “Pirat” och tänker “Piratkopiering”. Men lyssna i två sekunder – det handlar inte om fildelning. 

Det handlar om att man tar fildelningen (exempelvis) som skäl till att göra stora inskränkningar i den personliga integriteten för vanliga människor. Inte enbart fildelare, utan vanliga människor som ni. Och att jag inte ställer upp på det. Det handlar om att ibland ha inställningen “Jamen, då får vi väl acceptera till och med piratkopiering, hellre än att ha ett Orwellskt 1984-samhälle”.

Vi som är emot IPRED är inte alla “för fildelning”. Vi är emot att privata företag av egentresse ska få göra polisens jobb. Vi är emot att de själva ska få göra husrannsakningar hos folk som de misstänker för brottslighet. Oavsett om vi tycker att den brottsligheten är grov eller inte.

Samhället, inom parentes, verkar nu inte tycka det. Då skulle man nämligen ha tillsatt riktiga poliser att utreda brottet i fråga. Tycker vi att de ska ha rätt att göra husrannsakningar, skulle det avspeglas i lagen, genom att göra det straffbart med lägst två års fängelse, om man befinns skyldig – annars inga husrannsakningar. Från riktiga snutar, då.

En misstanke i det här fallet kan snabbt urarta till att någon “känner på sig något” och så är hyrsnutcirkusen igång. Det är inte den typ av samhälle vi vill ha. Och det är därför vi är piratpartister.

Samma med FRA-lagen. Som fortfarande är aktuell och som, verkar det, träder i kraft nu i årsskiftet. Vi vill inte att mobiltrafik, mail etc ska avlyssnas. All trafik. Alla människor. Vi vill att det ska finnas rejäla misstankar om brott, som en jurist tagit ställning till (en åklagare) innan man trycker på “Rec”. Med FRA-lagen blir det inte så. All trafik samlas in, och sedan gör man sökningar i datat. Automatiserat. Och sedan mänskligt. Men all data samlas in från början.

Sedan påstår FRA att det man inte samlar på ska förstöras. Vi får väl se. De kan påstå vad de vill – det de gör är så hemligstämplat så vi lär aldrig få reda på vad som sker eller inte.

Mamma, Pappa – jag är pirat för att jag hatar tanken att era barnbarn ska växa upp med sådan lagstiftning. Det som varit naturligt och sunt för oss har inte upphört att vara det. Att kunna samtala. Att kunna välja själva vad man vill dela med sig av. Vad som tillhör de innersta rummen. 

Det handlar inte om fildelning. 

4 Responses leave one →
 1. 2008 December 10

  Väl skrivet och medhåll rakt igenom!

 2. 2008 December 10

  Ok.

  Men är det en slump att det är pro-fildelarfolket som lobbar mest? Varför är vi andra inte särskilt oroliga? Jag tycker bara att det är lite märkligt att det endast är det upplysta fildelarfolket som har sett ljuset. Är vi andra bara inskränkta, eller varför är vi inte lika upprörda? :-)

 3. 2008 December 10

  Johan – det är iofs bra att du kan ta det lugnt. Men lyft ur fildelningsfrågan själv, då och dra dina egna slutsaser – skulle du reagera annorlunda om det rörde sig om någon annan brottslighet? När är det okej att låta företagen själva agera snutar och själva döma ut bötesbeloppen?

  Skulle försäkringsbrott vara det?

  Eller är det helt enkelt rättsvidrigt?

 4. 2018 July 2

  I often visit your site and have noticed that you don’t update it often. More frequent updates will give your site higher rank & authority in google.
  I know that writing posts takes a lot of time, but you can always help yourself with miftolo’s tools which will
  shorten the time of creating an article to a couple of seconds.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS