Hur jag ser på fildelningsfrågan

2008 October 24
by mackan

Jag har skrivit det förut, men bara så att nu ingen missar det – jag är alltså upphovsman. Jag är låtskrivare (har gjort lite filmmusik till extrem-lågbudgetproduktioner och skrivit musik för Kyrkan, bland annat), författare (två böcker utgivna hittills) och ståuppkomiker (det som sätter maten på bordet hemma).

Jag har tidigare varit rätt tydlig med att jag blir arg på de branschorganisationer (STIM, exempelvis) som i mitt namn jagar fildelare. (Eller “pirater” som de själva älskar att kalla dem).

Jag tycker att den nya “piratjägarlagen” (IPRED1 – “civilrättsliga sanktionsdirektivet”) är omoralisk då den ger större befogenheter till just sådana branschorganisationer än vad polisen har idag. I korthet kräver lagen idag att poliser som vill ha ut samma information av Internetleverantörerna ska visa att den misstänkte kan åka i fängelse i lägst två år om h*n befinns skyldig i en rättegång. Men branschorganisationerna ska kunna få ut materialet bara för att de… tja… känner på sig att någon sysslar med upphovsrättsintrång.  Som synes är all proportionalitet helt bortsopad.

Det suger. (Och därför ägnade jag en liten stund av gårdagkvällen åt att maila några utvalda riksdagsledarmöterGör det du också!)

Men allra mest hatar jag att branschorganisationerna sabbar min business. Det är som en liten krögare som plötsligt inser att grannställena är ägda av maffian. En maffia som utpressar mina kunder. 

Nya lagförslaget (“Piratjägarlagen”) menar att kulturmaffian behöver de här verktygen för att “särskild hänsyn ska tas till rättsinnehavarens uteblivna vinst”.

Det är ett nonsensargument, som de flesta författare redan genomskådat. Och jag ska försöka att pedagogiskt förklara vad jag menar och hur detta är dålig business för små författare. 

Många av oss författare har redan varit tvugna att ta in och behandla det fakturm att en läst bok inte betyder en ekonomisk förlust. Om någon lånar en bok från ett bibliotek, köper den begagnad, lånar den från en kompis eller liknande så ser vi det som att skapa intresse och bygga en fan base. Och vi anser inte att våra läsare är kriminella.

Nu kommer Internet in i bilden. Internet ger ett större antal sådana “lån” per automatik, det vill säga kan under en kort period möjligen anses bidra till en större “förlorad inkomst”. Men jag ifrågasätter den effekten över tid. För mig, som är en liten författare, på ett litet förlag bidrar i stället Internet till att jag når en större läsekrets. (Snabbt inom parentes – case in point: min egen “Ur mörkret”, som har lästs över 10.000 gånger online, men som lånats ut färre än hundra gånger, totalt, på de bibliotek som har den).

En större läsekrets är lika med en större marknad för mina framtida böcker. En större fanbase köper fler böcker, helt enkelt.

När mediabolagen hävdar att “pirater” stjäl maten från våra (upphovsmännens) munnar, vill jag påstå att de ljuger. Jag får i runda slängar omkring 4 SEK per sålt ex av boken. Men jag hade aldrig kunnat nå dessa fler-än-tiotusen-läsare för de marknadsföringskostnaderna. Läs det sista igen och säkerställ att du förstår det här argumentet – genom att “stjäla” 4 spänn från mig, har du bidragit till att sänka mina marknadsföringskostnader och öka min fanbase. 

Vad skulle kostnaderna varit att nå motsvarande mängd potentiella kunder med annan marknadsföring? Jag törs inte ens gissa, men jag betvivlar att mina 4 SEK skulle ha täckt den kostnaden. Internet är min bästa marknadsföringskanal. Den är kostnadseffektiv för mig. Fildelning, vänner, är bra för mig utifrån det här perspektivet. 

Min egen erfarenhet är också att människor som läser, faktiskt gillar böcker. De gillar att kunna ta med sig dem och läsa på bussen eller tåget utan en massa krånglig elektronisk utrustning (batterier…). De gillar formatet bättre än ett gäng sidor i en ringpärm. För mig blir till och med en “piratkopierad” version av min bok ett smakprov. Jag gillar att se dem som läser den som framtida kunder och fans, inte som kriminella.

Nu ser vi till att stoppa det här eländet! Hjälp till att skriva trevliga brev till Riksdagens ledarmöter och försök förklara varför vi inte gillar den här lagstiftningen. Själv gillar jag den inte för att det är en dum lagstiftning som kriminaliserar ett icke-brott och dessutom inför en opropotionell tvångsapparat för att stävja brottet. Själv gillar jag den inte för att för att den överlåter åt kulturmaffian att hämnas, i stället för att upprätthålla statens monopol på rättsskipning. Själv gillar jag den inte för att den är bad business. Sluta jaga mina kunder! Sluta trakassera mina fans!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS