Intervjuer, Vigslar och Göran Skytte

2008 August 5
by mackan

Fick igår mail från polaren Stewe, där vi bland annat diskuterade det där med att ge intervjuer. Han tyckte att en artikel han läst om sig själv i lokaltidningen inte var riktigt rättvisande och jag försökte dela med mig av de erfarenheter jag skaffat mig efter 15 (?) tidningsartiklar och ett halvdussin radiointervjuer.

Mina råd kan väl sammanfattas med (ungefär): “Ha en plan för vad du vill ha sagt” och “Kräv att få läsa (och rätta eventuella felaktigheter) före publicering”. Det sistnämnda handlar inte (vilket Stewe förstår, eftersom han är författare) om att lära journalisten hur de ska skriva en artikel, men att i alla fall minska antalet rena faktafel så att inte onödiga missförstånd uppstår. Annars har jag stor respekt för det journalistiska arbetet och andra textarbetares frihet att utforma sina texter som de vill. Jag vill bara inte bli felciterad så att jag blir offer för ett missförstånd.

Sedan fick jag, i mailen,  en ny intervju av mig själv att godkänna. Frälsningsarméns tidning i Norge “Krigsropet” gjorde en intervju med mig när jag var där och giggade för en dryg månad sedan. Det fanns inte så mycket att rätta, utom en enda liten grej (ett felciterat skämt). Vi får se om de ändrar det när artikeln går i tryck.

Sådant är lite ironiskt.

Caroline Krook (biskop i Stockholm) föreslår att Svenska Kyrkan frivilligt ska avsäga sig vigselrätten om vi får en könsneutral äktenskapslag. Märker ni också att det här utspelet kommer veckan efter Europride?

Jag kan iofs hålla med henne i sak. Det bästa vore om vigseln var civilrättslig, enbart (en registrering på Rådhuset, typ) och sedan får var och en lägga till de välsignelser, fester och ceremonier som de vill. Då behövde de religiösa (muslimska imamer, judiska rabbiner och andra med vigselrätt…) inte bry sig så mycket om vilka äktenskap som staten ansåg var giltiga. Om deras egen religion menar att bara en viss typ av relation kvalificerar sig, så låt bli att välsigna de övriga. Religionsfrihet kallas det visst. Men skilj på kyrka och stat någon gång nu!

En annan som jag brukar hålla med, faktiskt, är Göran Skytte. Däremot blir jag lite trött idag. Det är väl för höge farao inget problem att inte vara gillad av Alexander Bard? (Nu har jag precis läst Matt 10 idag. Mina förväntningar på att vara omtyckt av Bard är inte så höga. Var inte Bard dessutom präst i Church of Satan för en massa år sedan?) Sedan skriver Skytte ett långt inlägg om att det verkar vara okej att vara taskig mot kristna, men inte okej att vara det mot bögar.

Göran – jag respekterar dig. Jag gillar dig till och med (på det där trygga heterosexuella, kristna sättet… Inga missförstånd här.) Men jag tycker att du är blind här.

Det är OK att vara taskig mot alla med makt. Eller snarare, att vara kritisk mot alla med makt. Vita, män, journalister, företrädare för den största världsreligionen. För att ta några exempel. Alla som angriper oss gör det ur ett underdog-perspektiv. Bard är förvisso ingen vidare talesman för de små och förtryckta (vit, man, medieprofil…) och angriper inte direkt från ett underifrån-perspektiv, men principiellt har jag svårt att känna mig väldigt hotad.

Att kritiken han kommer med (att kristendomen är “dum”) inte håller vatten och utestänger från dialog eller debatt är naturligtvis synd, men… Andas ett par gånger. Slappna av. Och fundera över om Bard, som verkar ha allt svårare att chockera för att skapa uppmärksamhet, inte kan hanteras på ett annat sätt i stället.

…som… inte alls, till exempel. Tig ihjäl karln.

EDIT 080805, 18:05: Såg nu att Anna/Rosetta bloggat om den här artikeln också. Vi verkar ha samma syn på vem som har överifrån- respektive underifrånperspektiv i den här debatten.

10 Responses leave one →
 1. 2008 August 5

  Hej,
  kul att du tar upp det. Bra tips.
  Vad gäller intervjun, är jag mest missnöjd med att min medverkan i eskapix volym 6 inte framgår, vilket var huvudsyftet med att ställa upp.
  Sen är det en hel hög med felcitat och en märklig vinkling åt rollspel(!)men det kan man väl leva med.
  Idag gömmer jag mig för ovädret och bygger koja i vardagsrummet med sonen.
  Håll ut utkik, en ny följetongsnovell dyker upp på bloggen inom kort.
  Mvh
  s.

 2. 2008 August 5
  Åke permalink

  Hej,
  Sanningen skall göra Eder fria. Det finns en bön som sägs med hjärtat och som närmar oss till Gud: “Herre Jesus Kristus, Guds son, förbarma Dig över mig syndare”. Jag var i Vadstena i helgen och tog del av Birgittas bön: “Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den”.

  Hälsningar
  Åke

 3. 2008 August 5

  Hejsan Åke! Vad kul att se dig här!

  Var du på retreat på klostret, eller var det något annat sammanhang? Var själv på retreat för ett par år sedan, på Rögle Kloster här i Skåne och tyckte att det var bra, men jag måste nog åka fler gånger för att vänja mig riktigt.

  Och är du hemma under Bok och Bibliotek? Är antagligen i stan då :)

  Stewe Har din blogg i min RSS-läsare, så att jag alltid ser “direkt” (eller i alla fall tidigt) när du uppdaterar. :)

 4. 2008 August 5

  Haha…men Alexander bard KAN inte längre chockera…det blir lite “Vargen kommer” så ofta som han figurerat i jag-vill-ha-uppmärksamhet-sammanhang vid det här laget.

  Lite som när jag för några månader sedan läste att ärrade och utlevde Keith Richards från Rolling Stones berättat att han minsann går i damunderkläder. Ofta! Ju!

  Minns den ofrivilliga gäspningen…”Jaså, gör han det också….”

 5. 2008 August 5

  Z – kul att hitta en till som känner likadant inför Bard :)

  Men inga övriga likheter med Keith Richards, va? Stones har ju exempelvis varit bra en gång i tiden?

 6. 2008 August 6

  Stones ÄR bra. Och de där BOD har också lyckats sno ihop en och annan slagdänga – när de samplar Madonna.

  Vad det gäller kritiken av Skytte tycker jag att det är bra att det finns _kristna_ skribenter som inte bara sitter och putar med underläppen och tycker att “nu har vi fått så mycket skit och alla andra så mycket uppmärksamhet…” utan faktiskt berättar en och annan obehaglig sanning om just det här med “underifrån/överifrån”-perspektiv.

  Bra jobbat.

  Som vanligt, kanske man skall tillägga.

  Kram.

  /J

 7. 2008 August 6

  Stones var underbara innan jag föddes.

  Då hade Mick Jagger världens coolaste blues-shouter-röst. Nu endast whiskey-hes.

  Ibland slår jag upp youtube.com och njuter av dessa:

  Can I Get A Witness?
  Route 66 (mycket svängigare version än Berrys egen)
  Walking The Dog
  Spider And The Fly

 8. 2008 August 7

  Vet inte om kommentaren jag skrev försvann, men jag ville bara säga att jajamen, Stones var bra innan jag föddes.

  Jag påstår att Mick jagger hade en av de coolaste, bästa blues-shouter-rösterna, innan whiskey-slitet tog över.

  Brukar slå upp youtube.com och njuta av

  Route 66 (MYCKET svängigare än Chuck Berrys egna version)
  Can I Get A Witness?
  Spider To The Fly
  Walking The Dog

 9. 2008 August 10

  Håller med dig helt angående förhållandet mellan religionen och staten och att juridiskt giltiga äktenskap endast bör kunna ingås borgerligt (och att religiöst giltiga äktenskap endast bör kunna ingås i av staten oberoende sammanhang).

  Om Göran Skytte – jojo, för all del. Men jag håller också med högerbögen Dick Erixon om att det finns en totalitär underton i den s.k. gayrörelsen; se http://erixon.com/blogg/?p=1110

Trackbacks & Pingbacks

 1. Anna Troberg » Några tips till Pride inför ett eventuellt World Pride 2012

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS