Linux och användare

2008 April 26
by mackan

Skriver detta på min “nya” dator. Eller, så känns det i alla fall. Det är samma dator som tidigare men jag installerade nya versionen av Ubuntu Linux på den igår. Har kört version 7.10 tidigare men nu hade det kommit en ny version och den rockar. Bland annat fick jag igång mitt trådlösa nätverkskort som hela tiden spökat tidigare. Grafikkortet fungerar bättre också!

Både grafikkortet och det trådlösa nätverkskortet har iofs spökat under Windows också, men där är man liksom van. Jag tror aldrig att jag haft ett Windowssystem där all kringutrustning fungerat fullt ut. Det har alltid funnits någon del som krävt att man skulle ladda ner nya drivrutiner från nätet någonstans, installera, testa, inse att de inte fungerar för att man glömde att avinstallera de gamla innan man installerade de nya. Så man avinstallerar drivrutiner, både de gamla och de nya ochgör en ominstallation. Som nu säger att en dll-fil fattas. Ja, och så fortsätter det. Ni vet hur det är. Eller så har ni också gett upp och låtit den där scannern, webkameran, skrivaren eller vad det nu är helt enkelt ligga obrukad för att ni inte får igång eländet. Mitt grafikkort har haft problem att köra två skärmar (skärm och projektor…), haft svårt att köra i full upplösning och efter ett tag har grafiken blivit slöare och slöare och slöare. Alltså en minnesläcka. Mitt trådlösa nätverkskort har fungerat ibland. Och sedan bara lagt av, gärna oprovocerat, gärna mitt i något viktigt.

Jag har som sagt kört Linux tidigare. Från och till har jag använt det sedan mitten på nittiotalet, men sedan oktober förra året har det varit Ubuntuversionen som gällt. Den var redan då otroligt lätt att installera. Och att få att fungera tillsammans med Windows (som jag inte vågat släppa taget om helt.)

Nu gick uppgraderingen som en dans. Den tog sisådär en och en halv timme, där drygt halva tiden ägnades åt att ladda ner alla filer från nätet. Och sedan var det bara att köra. Även på min dator som alltså har hyfsat underlig hårdvara, har det visat sig.

Att den samtidigt uppgraderade alla ingående program är naturligtvis grädde på moset. Och väldigt, väldigt Linux.

Hela tanken att om du körde Windows och när du uppgraderade systemet med Windows update, att all din programvara – officepaket, grafikprogram, ljudprogram och vad du nu har installerat – skulle uppgraderas, utan kostnad, samtidigt… Hela tanken känns helt främmande! Men så funkar många moderna Linuxversioner och Ubuntu inte minst. Och det är snyggt. Och det är juste. Och det är precis så man egentligen vill att det ska fungera. Det är bara att Windowsanvändare har glömt hur de trodde att det var, innan. Innan de valde en leverantör som bevisligen inte gillar sina kunder.

Hur det är på Mac-sidan vet jag egentligen inte. Annat än att jag aldrig varit med om, vid en föreläsning till exempel, att en Mac-användares dator har hängt sig när den skulle visa powerpointbilder eller video, att den inte startar med virusuppdateringar i bakgrunden för att tjugo minuter senare avbryta vadhelst som visas på skärmen och hävda att datorn måste starta om. Sådana saker. Vare sig Mac eller Linux har riktigt samma typ av problem, därvidlag.

Det är min förhoppning att jag nu ska slippa att behöva kunna något om datorer. Att jag kan börja använda datorn mer och mer som ett arbetsverktyg. Det förefaller som om jag gjort rätt val därvidlag.

Linux har blivit systemet för folk som inte gillar datorer. Vem trodde det?

7 Responses leave one →
 1. 2008 April 26

  Även jag uppdaterade till Ubuntu 8.04 igår. Tusan vad snabbt det är! Även Firefox 3 var en behaglig upplevelse.

 2. 2008 April 26

  Jag kan bara instämma, fungerar utmärkt för mig också!

 3. 2008 April 26

  Johan Jag har bara upptäckt EN bugg hittills, och det är att den svenska rättstavningen inte fungerar i Firefox om man nu har den pluggen sedan tidigare. Det kommer säkert, dock.

  Och visst går det fort! Nya OpenOffice (2.4) öppnar en fil på mindre än halva tiden (!) mot tidigare. Är helt fascinerad!

  Joachim och Johan Kör ni enbart Ubuntu, eller har ni (som jag) dual-boot? Erfarenheter? Det känns mer och mer som om jag ska ta bort Windows och få lite mer space för filer i stället.

  Och så måsta jag få till RSSOwl och FirstClass-klienten på Linux, men jag gissar att det är ganska enkelt.

 4. 2008 April 26

  Kör ni enbart Ubuntu, eller har ni (som jag) dual-boot? Erfarenheter?

  På nya jobbet har jag ännu inte installerat Linux. Men det blir så snart tid finnes. Det blir förmodligen dual boot på jobbet eftersom datorn ändå levererades med betalt Windows.

  Hemma har jag bara Linux (bärbar dator). Allt som jag använder dagligen fungerar bra (kontorsprogram etc). Däremot har jag en gammal digitalkamera som inte fungerar med Linux och det är lite irriterande ibland – men eftersom kameran är stor som ett mjölkpaket så är det nog ändå dags att köpa ny… :-)

  Efter att ha varit ubuntist i sex månader så är jag fast. Jag trivs verkligen med det här operativsystemet. Eftersom jag fortfarande använder Windows på jobbet varje dag så blir jag verkligen påmind om skillnaden.

  Buggar. Tja, flera tillägg för Firefox 2 fungerar ju ännu inte med Firefox 3. Mest saknar jag Zotero – om inte det uppgraderas snart så får jag byta ner mig igen till Firefox 2.

 5. 2008 April 28
  Henrik Persson permalink

  Kanske skulle ta och testa Ubuntu igen. Fick inte det trådlösa nätverkskortet att fungera sist och eftersom jag inte vill dra en sladd genom hela huset så blev det till att gå tillbaka till Windows igen *suck*.

 6. 2008 April 28

  Henrik Persson Nu vet jag ju inte vad du har för dator och jag vill inte sitta och lova dig att det kommer att funka, men helt klart har utbudet av drivrutiner (och hanterandet av dessa) blivit otroligt mycket bättre på det halvår som jag provkört Ubuntu.

  Nu känns det mer och mer aktuellt att faktiskt gå över helt och frigöra lite extra disk-space genom att ta bort Windows :)

Trackbacks & Pingbacks

 1. Mackan Andersson » Blog Archive » Jag har bloggosfärens nördigaste läsare?!?!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS