Förslag – läsecirkel för pastorer

2008 April 26
by mackan

I veckan länkade jag till Boknördtestet här på sidan och fick många av mina polare att haka på. Och det slog mig då, liksom det slagit mig tidigare, att de av mina polare som är pastorer nästan inte läser skönlitteratur.

(Jo, jag vet att nördtestet är totalt ovetenskapligt, att det i princip bara tar upp nutida svensk litteratur och att genreurvalet är begränsat. Men det är inte poängen. Poängen är att det är en av ganska många indikatorer på vad jag vill säga. Läs vidare.)

Under tiden som jag pluggat teologi har jag sällan stött på andra teologistudenter i Biblioteket (där jag sitter. Mycket.) och de få gånger det skett har det varit för att plocka fram teologiskt referensmaterial, inte för att låna en skönlitterär bok. I samtal med klasskamrater kan hälften inte placera namn som J.K. Rowling eller Dan Brown. 

I veckan, på Världsbokdagen, dök ingen från utbildningen upp på de evenemang som anordnades. Och då var ändå flera av dem på plats på skolan.

Jag kan komma med flera exempel. Och ofta verkar det som om listan med lästa böcker är kortare ju tidigare man börjar läsa teologi och/eller utbilda sig till pastor.

Varför är det så?

Varför känns det som om många pastorer bara läser böcker skrivna av andra pastorer? De människor som de möter har ofta läst betydligt mindre Bill Hybles än exempelvis Dan Brown. Långt ifrån alla känner till vem Tony Campolo eller Brian McLaren är men de har oftare läst J.K. Rowling och vet vem Stephen King är även om de inte läst något av honom.

Så jag har ett förslag:

Varför inte starta en läsecirkel för pastorer och teologi- / pastorsstuderande? Där vi läser skönlitteratur, alltså. Och då menar jag riktig skönlitteratur. Och så berättar vi för varandra vad vi upplever i läsningen. Vi har tränats att tolka symboler och avkoda genres i Bibeln – ser vi symbolerna och metaforerna i skönlitteraturen? Och vad handlar de om? Förstår vi språket? Gillar vi det vi läser eller inte? På vilka grunder?

Att läsa mer skönlitteratur kommer att göra dig mer mänsklig, det kommer att göra att du förstår hur människor tänker och känner och tolkar sin omvärld. Det kommer att ge dig underhållning också.

Vad säger ni – vill ni testa?

5 Responses leave one →
 1. 2008 April 26

  Mackan, jag tror du har rätt!

  Jag tycker att det låter som en toppen idé!
  Om du går vidare med det här så hänger jag gärna på.

 2. 2008 April 26
  Pierre permalink

  jag är på.

 3. 2008 April 27

  Jag faller nog utanför ramarna här, men är gärna med!

 4. 2008 April 28

  vi som inte är pastorer känner oss nu både kränkta och diskriminerade… ;-)

 5. 2008 April 28

  Erik! Grattis till att vara först på den här bloggen att använda “k-ordet”. ;) Skulle gärna ha med dig också i en läsecirkel. Du kan inte ta ytterligare en femma (eller sjuochenhalva som det är numera) i teologi så att du kommer in på “teologistudent”-kvoten? ;)

  Det blir för övrigt tipset till alla som inte är pastorer och vill vara med – börja plugga teologi ;)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS